Friday, November 19, 2010

Antara Amar Makruf Nahi Munkar dan Mengaibkan Insan

assalamualaikum.....

huhuhuhuhu, lama kn aq x tulis blog neh?? kali nk terdetik di dalam hati kecik aq neh, nk merapu pasal konsep amar makruf nahi munkar serta mengaibkan insan... blog nih aq tulis bukan ade kaitan dgn sapa2... juz cuma terdetik di hati aq nak tulis... alhamdulillah, Allah masih beri kekuatan...
Dalam al-Quran, dalam hadith, terlalu banyak disebut tentang amar makruf dan nahi munkar ini... Sebagai contoh, firman Allah swt dalam surah ali-Imran ayat 110 :
Kamu (umat Islam) adalah umat terbaik yang dilahirkan untuk manusia, kerana kamu menyuruh kepada berbuat makruf, dan mencegah dari yang munkar, dan beriman kepada Allah swt.....
Ayat ni adalah salah satu daripada beberapa ayat al-Quran yang menyuruh kiat berbuat baik dan mencegah kerosakan yang berlaku di hadapan mata kita. Sekarang aq bawak hadith Nabi saw tentang hal yang sedang kita bincang nih...
Daripada Abu Sa'id al-Khudri r.a bahawa Nabi saw bersabda : Barangsiapa yang melihat diantara kamu kemungkaran, hendaklah dia cegah dengan tangannya, maka jika dia tidak mampu, maka hendaklah dia cegah dengan lisannya, maka jika dia tidak mampu maka hendaklah dia cegah dengan hatinya. Maka itulah selemah-lemah iman.
HR Imam Muslim dengan sanad yang SAHIH
Thus, dalam hadith ni Nabi saw bersabda agar kita mencegah kemungkaran yang KITA NAMPAK SAHAJA. Kita tidak boleh mencari kemungkaran yang dilakukan oleh insan lain kerana itu dikira mencari aib orang itu.
Dalam kes yang lain, apabila ingin menegur para pembesar, atau pemimpin, atau pemerintah, maka Nabi saw ada bersabda : Sesiapa yang ingin menasihati pemerintah, maka jangalah ia berterang-terangan, bersendirianlah dengannya, dan peganglah tangannya, jika dia terima maka itu baik, jika tidak, maka kita telah menunaikan tanggungjawab kita.
HR Imam Ahmad dalam Musnad Ahmad, Ibn Abi Asim --- Sheikh al-Albani mensahihkan hadith ini ---
Jadi, kita sebagai Muslim, jika ingin menasihati seseorang individu, sama ada dia pemimpin atau tidak, seharusnya kita berhati-hati agar tidak mengaibkannya.
Tsabit daripada hadith Nabi saw : Barangsiapa tutup aib seorang Muslim, Allah taala tutup aibnya di hari kiamat kelak.
HR Imam Muslim --- SAHIH ---
Sebagai contoh, kamu ingin menasihati seorang Muslim, perlukah kamu nyatakan bahawa kamu sedang menegur dia??? Perlukah orang lain tahu bahawa die sedang ditegur oleh kamu?? Ya, mungkin kamu arif dalam hal tertentu, kamu boleh tegur dia, tapi tidak perlu secara terbuka. Zaman yang begitu canggih sekarang ini, kamu boleh gunakan private message, atau telefon, atau menghantar SMS kepadanya. Itu lebih terpuji.
Namun, hal berbeza jika kita ingin menasihati sesebuah masyarakat secara umum tanpa menyebut nama mana-mana individu, maka hal itu diperbolehkan di khalayak.
Kamu ada hak menegur, malah kamu DISURUH OLEH ISLAM, untuk menegur, tapi kamu kena menegur dan melakukan amar makruf nahi mungkar dengan cara yg disuruh oleh Islam, agar kamu beroleh pahala dalam setiap perbuatan kamu.
So, aq rasa setakat ini dulu la aq merapu... Hehehehehehe.... Aq sangat-sangat mengalu-alukan TEGURAN, PANDANGAN, KOMEN, terhadap blog aq nih, sbb kalo aq buat salah, hampa xmau tegoq, sat g aq xtau la yg aq buat silap... So, sila la tegoq... Hehehehehe.... Sbb aq manusia, mana boleh lari dari buat silap...
wallahu a'lam....

1 comment:

  1. yes! aku first.


    bak kata org,

    tegur dengan penuh hikmah.

    ceewaaaah~

    ReplyDelete