Sunday, June 27, 2010

Menghidupkan Sunnah

assalamualaikum wbt.....

erm, lama gak la xpost blog, hampir seminggu.... masyaAllah..... kali nih nk cakap pasal sunnah Nabi saw. Dalam kehidupan seharian kita, saya nak ajak (diri saya terutamanya) untuk menghidupkan dan mengamalkan sunnah secara TOTAL dalam setiap tindak tanduk dalam kehidupan. Kalau tak boleh nak amalkan semua sunnah baginda, janganlah kiranya kita tinggalkan semua. Moga Allah swt memberi kekuatan kepada kita dalam mengamalkannya.

Pernahkah kita fikir dalm hidup kita nih, sejak kita baru bangun tidur sampai kita tidur semula pada malam hari, adakah amalan kita berteraskan sunnah yg sabit daripada Nabi saw? Seharusnya kita sebagai umat baginda memikirkannya......

Segala amalan kita dari segi solat, cara solat, makan, berjalan, pertuturan, fesyen, cara kita bersuci (mandi dan wudhu'), dan lain2 lagi lohh, adakah semua bersandarkan dalil yang SAHIH drpd Nabi saw? Sedangkan baginda adalah contoh terbaik dalam segala hal..... Dalil dibawah saya pasti semua sudah sedia maklum.

Allah berfirman dalam surah al-Ahzaab ayat 21 :

لَّقَدۡ كَانَ لَكُمۡ فِى رَسُولِ ٱللَّهِ أُسۡوَةٌ حَسَنَةٌ۬ لِّمَن كَانَ يَرۡجُواْ ٱللَّهَ وَٱلۡيَوۡمَ ٱلۡأَخِرَ وَذَكَرَ ٱللَّهَ كَثِيرً۬ا

Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta dia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang). (21)

Jadi seharusnya semua amalan kita samada ibadah atau tidak, seharusnya bersandarkan dalil dan nas yang sabit daripada Nabi saw. Secara tidak langsung, kita akan mendapat pahala kerana mengikut sunnah baginda Nabi saw. Agama Islam adalah agama yang bersederhana. Segala perlakuan kita seharusnya disertakan dengan taqwa mengikut kemampuan kita.

Terdapat dua peringkat taqwa dalam al-Quran. Pertamanya dalam surah ali-Imran ayat 102 :

يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ ٱتَّقُواْ ٱللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِۦ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنتُم مُّسۡلِمُونَ

Wahai orang-orang yang beriman! Bertakwalah kamu kepada Allah dengan sebenar-benar takwa dan jangan sekali-kali kamu mati melainkan dalam keadaan Islam. (102)

Ayat yang kedua adalah dalam surah at-Taghaabun ayat 16 :

...فَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ مَا ٱسۡتَطَعۡتُمۡ
Oleh itu bertakwalah kamu kepada Allah semampu kamu... (16)

Ada sesetengah golongan mengatakan bahawa ayat 16 tersebut menasakhkan(membatalkan) ayat 102 diatasnya itu. Namun itu adalah anggapan yg salah. Hal ini kerana apabila kita disuruh bertaqwa, kita seharusnya bersungguh-sungguh dalam ketaqwaan itu dan dalam kesungguhan itu kita disuruh berpada-pada sesuai dengan kemampuan kita. Moga pembaca faham dengan kenyataan itu. =)

Berbalik kepada as-sunnah. Para pembaca digalakkan apabila membuat sesuatu amalan, kita mengetahui dalil tentang amalan itu walaupun kita xhafaz ayat al-Quran atau matan hadith hadith itu. Sekurang-kurangnya kita tahu ada dalil menyuruhnya. Sebagai contoh, mambaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat. Ada hadith yg sabit drpd Nabi saw tentang masalah ini. Namun jikalau kita tahu bahawa Nabi pernah menyebutnya, adalah memadai.

Jadi, marilah kita belajar al-Quran dan as-sunnah serta menghidupkannya. Sesungguhnya sunnah Nabi saw adalah indah dan ajaib untuk diamalkan dalam kehidupan seharian. Maha Suci Allah yang mengutuskan RasulNya bagi menerangi alam ini dgn rahmat perunjukNya.....


Banyak yang kita perhatikan tentang amalan masyarakat zaman sekarang ini yang sedikit berlainan dengan as-sunnah. Apabila ditanya, mereka mula menjawab dengan ayat "Kami nak tambah bagi banyak sikit, kami buat benda baik, kami nak tambah bagi sempurna,..." dan berbagai lagi alasan.

Jika mereka berkata bagitu, adakah ajaran sunnah Nabi tidak sempurna sehingga mereka kena menyempurnakannya? Mana kita nak letak surah al-Maidah ayat 3 bahawa Allah telah berfirman yang Dia telah sempurnakan agama kita pada hari itu(zaman Nabi). Fikirkanlah......

Jadi, setakat itu dahululah tentang sunnah Nabi saw. Moga ada manfaatnya dalam hidup kita sebagai Muslim. Sebahagian teks saya ini saya naqalkan pendapat Dr. Mohd Asri Zainal Abidin (guru saya).

Wallahu a'lam, jangan lupa amalkan dan sebarkan. Jika ada kekurangan, mohon supaya ditegur.

wassalam ^_^

No comments:

Post a Comment