Saturday, May 22, 2010

Perihal Imam Bukhari

assalamualaikum wbt......

huhu, xleh tdo la plax malam2 yg seram mcm nih... wakakaka, apa la yg seram tuh.... sedangakn malam2 mcm ni Allah turun ke langit dunia.... hihihihihi..... oke lah, kali ini insyaAllah aku akan berkongsi kisah yg berlaku pada seorang jaguh hadith terkemuka, al Imam Muhammad Ibn Ismail Ibn Ibrahim al-Mughirah al-Bukhari rah......

al-Imam al-Bukhari pada zamannya berguru dengan seorang ulama hadith yg hebat, seorang alim dalam ilmu al-Jarh wa Ta'dil (salah satu drpd cabang ilmu hadith, yg mana ilmu ini mengkritik para perawi dalam jalur periwayatan hadith dan jika guru al-Bukhari mengkritik seseorang rawi itu, maka kritikannya sangat2 di anggap penting oleh ulama' hadith), yg thiqah (dipercayai), yakni Muhammad Ibn Yahya az-Zuhli. al-Bukhari menjadi muridnya yg hebat, mengambil riwayat drpd gurunya, sehinggakan Muhammad Ibn Yahya kata kpd anak muridnya yg lain,

"Bangkitlah kamu dan belajarlah dengan orang soleh itu"......

Namun begitu, saban hari, anak murid Imam Bukhari semakin ramai. Dan sampailah berita yg kurang enak kpd Muhammad Ibn Yahya. Berita tersebut menyatakan bahawa kononnya Imam Bukhari mengatakan al-Quran itu makhluk, yakni pegangan Muktazilah. Setelah itu, maka marahlah az-Zuhli dan dalam kuliahnya menghentam Imam Bukhari sehinggakan Imam Muslim pada waktu itu, yg tidak tahan dengan sikap az-Zuhli, berhenti drpd meneruskan pengajian bersama az-Zuhli. Beliau (Imam Muslim) memberi kembali semua hasil hadith yg diambil drpd gurunya. Setelah itu, al-Bukahri yg menerima tekanan tersebut, bertindak keluar drpd kampung halamannya.

Akhirnya beliau(al-Bukhari) sampai di sesuatu tempat (aq xigt nama tempat 2), dan gabenor negeri itu juga yg merupakan adik kpd Muhammad Ibn Yahya, yakni Khalid Ibn Yahya. khalid Ibn Yahya mengusir dan melarang al-Bukhari drpd mengajar hadith di negerinya itu. Maka, al-Bukhari dengan bijak mengatakan bahawa :

"Tuliskan aku satu surat mengatakan bahawa aku tidak boleh mengajar hadith di sini; kerana apabila Allah swt tanya aku di akhirat kelak mengapa aku tidak mengajar hadith, maka boleh aku jawab bahawa aku diberi surat oleh Ulil Amri agar tidak mengajar hadith"

Jadi, kita lihat betapa hebatnya al-Imam al-Bukhari menerima fitnah drpd penduduk setempat. Namun begitu, kita melihat al-Bukhari adil dalam masalah ini. Beliau tetap meletakkan hadith yg diambil oleh Muhammad Ibn Yahya dalam kitab Sahih Bukhari dengan mengatakan, "HADDATHANA MUHAMMAD" yakni "diceritakan oleh Muhammad kpd aku" walaupun al-Bukhari tidak gamak menyebut nama penuh gurunya itu.

Namun begitu, tidak berlaku hal ini kpd Imam Muslim. Beliau tidak meletakkan hadith yg diambil drpd Muhammad Ibn Yahya dalam kitab Sahih Muslim kerana tidak tahan dengan sikap gurunya itu.

Jadi, setakat ini dululah post kali ni.... Dh pukul 4.29 minit pagi, huhu..... Aq kne berangkat dlu..... Moga cerita ni ada manfaat bagi kita.... Oh ya, apa sahaja ilmu yg korg dapat dalam blog ni, sampaikan la kpd saudara Muslim kita yg lain..... Moga2, kita mendapat ganjaran disisi Allah swt..... ameen ~~~ ^_^

-wallahu a'lam-
No comments:

Post a Comment